Tips

Om du ska handla online – tag noggranna mått på dig själv och använd dig av resp. företags storleksguide. Oavsett om du behöver stora kläder, små kläder, extra långa kläder, stora skor, små skor… är det viktigt att dina mått stämmer. På så sätt minskar du naturligtvis risken att beställa fel storlek.

Kolla köp- och leveransvillkoren noggrant! Många företag erbjuder fri returfrakt, andra tar ut en kostnad för detta (oftast är den dock inte så hög). Många utländska företag har andra måttsystem än vi, men de flesta har bra omvandlingstabeller på sina hemsidor där man kan se motsvarande europeiska mått. Det finns också mycket information att hitta på nätet. Vi kan t ex rekommendera sidan www.storlekar.se, som har bra konverteringstabeller för många av storleksstandarderna. Du kan också testa t ex www.onlineconversion.com/clothing. Det är lite förvillande med alla storleksstandards, men det går att få hjälp och information om vilken storlek som passar just dig! Om du är osäker kan du alltid rådfråga resp. butik.

Det är som bekant en del att tänka på när man handlar över internet. Kontrollera köp-, leverans- och betalningsvillkor hos resp. företag noggrant. Många företag erbjuder möjligheten att välja beställning mot faktura eller postförskott. Tag reda på eventuella avgifter. Ska du betala med kort, se till att butiken du handlar hos har en säker anslutning. Detta syns i webadressen (det ska stå https:// och inte http://). Tag också reda på vad fraktkostnaden blir innan du bekräftar din beställning. Vissa företag erbjuder alltid fri frakt eller fri frakt när du beställer för en viss summa.

De utländska butikerna som listas på den här sidan administreras från EU (med några få undantag för butiker i Norge) och du behöver därför inte betala någon extra tullavgift när du handlar hos dessa företag. Majoriteten av butikerna som listas administreras dock från Sverige. För många känns det tryggast att handla i hemlandet, men om du inte drar dig för att handla i utlandet har du naturligtvis ännu mer att välja mellan.